Jadłospis

 

                                                              Jadłospis 29.V-2.VI.2017r                                                    

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów,

muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki, wykorzystujmy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

W związku z powyższym pod jadłospisem będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

 

Data

 

Śniadanie

 

 

Obiad

 

 

Podwieczorek

 

Poniedziałek

 

29.05.2017

 

Chleb mieszany i jogurtowy

z masłem, pasztet z kiszonym ogórkiem,

serek naturalny.

Kakao, herbata malinowa.

                                    1,7

 

Zupa krupnik na wywarze mięsnym z ziemniakami.

Łazanki z kapustą i mięsem.

Sok pomarańczowy .

                                    

                                      1,3,9

 

 

Ciastka owsiane, kakaowe.

Sok w kartoniku.

                 

                           1            

 

Wtorek

 

30.05.2017

 

Zupa mleczna z płatkami zbożowymi z miodem. Chleb mieszany i „Trzy ziarna”  z masłem, polędwica sopocka,

sałata, pomidor.

Herbata z owoców leśnych.

                                1,7,11

 

Zupa rosół z warzywami, makaronem krajanką  i zieloną pietruszką.

Karkówka w sosie własnym, surówka z młodej kapusty z warzywami.

Sok jabłkowy.

                                   1,3,7,9   

 

 

Winogrono, biszkopty.

Woda z cytryną.

                       

                        

 

                          1                       

 

Środa

 

31.05.2017

 

Zupa mleczna z kaszką manną. Chleb mieszany i graham, szynka, serek puszysty naturalny,

świeży ogórek.

Herbata miętowa.

                                1,7,11     

 

Zupa brokułowa na wywarze drobiowym z ziemniakami.

Kurczak po hawajsku z ananasem, ryż na sypko

Kompot truskawkowy.

                                  

                                  1,7,9

 

 

Jabłko, chrupki kukurydziane.

Herbata żurawinowa.

 

                         1                   

 

Czwartek

 

01.06.2017

 

Chleb mieszany i orkiszowy z masłem, parówki babuni, sos pomidorowy, papryka do chrupania.

Kawa inka, herbata malinowa.   

                                1,7,11

 

Zupa krem szpinakowa z groszkiem ptysiowym.

Kotlet schabowy, ziemniaki, surówka mizeria.

Sok jabłko - aronia.

                                 

                                   1,3,7,9

 

 

 

Monte kanapka. Herbata z owoców leśnych.

 

                       1                                                     

 

 

Piątek

 

02.06.2017

 

Chleb mieszany i jogurtowy z masłem, ser żółty, pomidor ze szczypiorkiem.

Kakao, herbata z melisy.

                                     

                                    1,7

 

Zupa pieczarkowa z drobnym makaronem.

Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty czerwonej.

Sok ananasowy jednodniowy.      

                               1,3,4,7,9

 

Ciastka musli bananowe w polewie, bez dod. cukru.

Sok w kartoniku.

                      1,11               

Dyrekcja Gminnego Przedszkola „Wróżka” zastrzega sobie prawo zmiany jadłospisu

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten(pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produktypochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne(arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie,

orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

                      Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.