Jadłospis

v

                                                              Jadłospis 17.09.-21.09.2018r                                         

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów,

muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki, wykorzystujmy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

W związku z powyższym pod jadłospisem będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

 

Data

 

Śniadanie

 

 

Obiad

 

 

Podwieczorek

 

Poniedziałek

 

17.09.2018

 

Chleb mieszany i jogurtowy z masłem, serek naturalny, powidła śliwkowe.

Mleko, herbata z owoców leśnych.

                                1,7

 

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsnym z ziemniakami.

Spagetti z mięsem mielonym i warzywami.

Sok truskawkowy.

                                  1,3,7,9

 

 

Winogrona, biszkopty.

Sok w kartoniku.                      

 

                           1

 

Wtorek

 

18.09.2018

 

Zupa mleczna z kaszką manną. Chleb mieszany i „trzy ziarna” z masłem, szynka słoneczna, sałata, pomidor.

Herbata malinowa.

                                1,7,11

 

Zupa rosół z makaronem krajanka i natką pietruszki.

Sznycel wieprzowy, ziemniaki, surówka z fasolki szparagowej

Sok pomarańczowy jednodniowy.                                   

                                     1,3,9

 

 

Banan,

krakersy mini.

Herbata owocowa.

 

                        

                           1

 

Środa

 

19.09.2018

 

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi. Chleb mieszany i graham

z masłem, schab z czosnkiem, serek z ziołami.

Herbata melisa.

                                1,7,11

 

Zupa gulaszowa z warzywami i ziemniakami.

Pierogi leniwe z masłem, surówka z krojonych cząstek jabłka.

Sok ananasowy jednodniowy.               

                                   1,3,7,9

 

 

Gruszka, chrupki kukurydziane.

Woda z cytryną.

 

                       

                         1

 

Czwartek

 

20.09.2018

 

Zupa mleczna z zacierką. Chleb mieszany i jogurtowy  z masłem, szynka dziadkowa, serek „kiri”

Herbata z cytryną. 

                               

                                1,7,11

 

Zupa krem szpinakowa z groszkiem ptysiowym.

Bitka z kurczaka w sosie własnym, ziemniaki, surówka z gotowanej marchewki mini.

Sok jabłkowy jednodniowy.  

                                  1,3,7,9

 

 

Śliwki, talarki ryżowe.

Sok owocowy.

                    

                        

                        1

 

 

Piątek

 

21.09.2018

 

Chleb mieszany i żytnio- orkiszowy z masłem, twarożek ze śmietaną, pomidor ze szczypiorkiem.

Kakao, herbata z czarnej porzeczki.

                                1,7,11

 

Zupa barszcz czerwony

z makaronem mini.

Panierowany filet z miruny, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z warzywami.

Sok malinowy.

                                1,3,4,7,9

 

 

Jogurt owocowy.

Herbata z żurawiny.

 

                        

                        1,7                                 

Dyrekcja Gminnego Przedszkola „Wróżka” zastrzega sobie prawo zmiany jadłospisu

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten(pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produktypochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne(arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie,

orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

                      Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.