Jadłospis

 

                                                              Jadłospis 2.I-5.I.2018r                                         

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów,

muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki, wykorzystujmy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

W związku z powyższym pod jadłospisem będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

 

Data

 

Śniadanie

 

 

Obiad

 

 

Podwieczorek

 

Poniedziałek

 

01.01.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

Wtorek

 

02.01.2018

 

Chleb mieszany  i „Trzy ziarna” z masłem, gotowane jajka, dżem owocowy.

Mleko, Herbata z owoców leśnych. 

                              1,3,7,11

 

Zupa żurek z kiełbasą, ziemniakami i majerankiem.

Makaron świderki

z twarogiem i masełkiem.

Sok jabłkowy jednodniowy.                

                                   1,3,7,9

 

Mandarynki, chrupki kukurydziane.

Herbata z czarnej porzeczki.

                        1              

 

Środa

 

03.01.2018

 

Zupa mleczna z płatkami cynamonowymi. Chleb mieszany i graham z masłem, szynka sołtysa, pomidor.

Herbata malinowa.      1,6,7

 

Zupa pomidorowa na wywarze drobiowym z makaronem.

Kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki, surówka fasolka szparagowa żółta.

Sok truskawkowy.       1,3,7,9

 

 

Winogrono, biszkopty. Herbata owocowa.

                        

                          1

 

Czwartek

 

04.01.2018

 

Chleb mieszany i jogurtowy z masłem, parówki sokołowskie, sos pomidorowy.

Kawa inka, herbata z melisy.

                            1,6,7,11

 

Zupa kalafiorowa na wywarze drobiowym z ziemniakami.

Gulasz wieprzowy, kasza pęczak, surówka z kiszonych ogórków.

Sok malinowy.

                                     1,7,9

 

 

Banan, ciastka zbożowe.

Herbata miętowa.

                             

                        

                          1

 

Piątek

 

05.01.2018

 

Chleb mieszany i orkiszowy z masłem, ser żółty, pomidor.

Kakao/herbata malinowa.

                                 

                              1,7,11

 

Zupa barszcz czerwony z makaronem mini.

Ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty.

Sok jabłkowy.

                                   1,3,4,9         

 

 

Jogurt owocowy.

Herbata malinowa.

                 

                      1,7          

Dyrekcja Gminnego Przedszkola „Wróżka” zastrzega sobie prawo zmiany jadłospisu

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten(pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produktypochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne(arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie,

orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

                      Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.