Jadłospis

v

                                                              Jadłospis 7.V-11.V.2018r                                         

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów,

muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki, wykorzystujmy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

W związku z powyższym pod jadłospisem będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

 

Data

 

Śniadanie

 

 

Obiad

 

 

Podwieczorek

 

Poniedziałek

 

07.05.2018

 

Chleb mieszany i jogurtowy z masłem, pasta z makreli w pomidorach, serek naturalny.

Mleko, herbata malinowa.                

                                  1,4,7

 

Zupa grochowa z kiełbasą, ziemniakami i majerankiem.

Makaron świderki z twarogiem i masłem, jabłko.

Sok owocowy.

                                     1,3,7

 

Wafle kukurydziane, śliwki suszone.

Herbata z czarnej porzeczki.

                         1

 

Wtorek

 

08.05.2018

 

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi czekoladowymi. Chleb mieszany  i „trzy ziarna” z masłem, szynka dziadka dla wnuka, pomidor, sałata

Herbata z cytryną.

                                1,7,11

 

Zupa rosół na wywarze drobiowym z makaronem.

Pieczeń z karkówki w sosie własnym, ziemniaki, surówka z gotowanej kapusty kiszonej.

Sok jabłkowy tłoczony.   

             

                                   1,3,7,9

 

 

 

Ciasto drożdżowe z kruszonką.

Herbata malinowa.

                          

 

                        1

 

Środa

 

09.05.2018

 

Chleb mieszany i graham z masłem, parówki słoneczne sos pomidorowy.

Kawa inka, herbata

z żurawiny.             

                               

                                1,7,11

 

Zupa krem pieczarkowa z makaronem mini.

Bitka z kurczaka w sosie własnym, ziemniaki, surówka z żółtej fasolki szparagowej.

Sok truskawkowy.      

                                  1,3,7,9

 

 

 

Banan, krakersy.

Woda z cytryną.

                      

 

                           1

 

Czwartek

 

10.05.2018

 

Zupa mleczna z zacierką.

Chleb mieszany i jogurtowy z masłem, kiełbasa krakowska, serek puszysty, rzodkiewki.

Herbata malinowa.  

                                1,7,11

 

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsnym z ziemniakami.

Gulasz wieprzowy w sosie, kasza pęczak, surówka ogórki kiszone.

Sok z czarnej porzeczki.

                                      1,7,9

 

 

Jabłko, biszkopty.

Herbata z owoców leśnych.

                                                

                          

                          1

 

 

Piątek

 

11.05.2018

 

Chleb mieszany i żytnio-orkiszowy z masłem, ser żółty, pomidor ze szczypiorkiem.

Kakao, herbata z owoców leśnych.                  

                                1,7,11

 

Zupa barszcz czerwony z makaronem muszelki.

Filety z miruny w cieście, ziemniaki, surówka z gotowanej marchewki mini.

Sok jabłkowy.         

                                   1,4,7,9

 

 

Serek waniliowy Danio.

Sok malinowy.

 

                        

                        1,7                                  

Dyrekcja Gminnego Przedszkola „Wróżka” zastrzega sobie prawo zmiany jadłospisu

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten(pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produktypochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne(arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie,

orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

                      Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.