Jadłospis

v

                                                              Jadłospis 18.VI-22.VI.2018r                                         

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów,

muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki, wykorzystujmy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

W związku z powyższym pod jadłospisem będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

 

Data

 

Śniadanie

 

 

Obiad

 

 

Podwieczorek

 

Poniedziałek

 

18.06.2018

 

Chleb mieszany i jogurtowy z masłem, serek puszysty z ziołami, dżem morelowy.

Mleko, herbata z owoców leśnych.                

                                    1,7

 

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsnym z ziemniakami.

Łazanki z mięsem i gotowaną kapustą.

Sok ananasowy jednodniowy.

                                  1,3,7,9

 

 

Banan

Herbata malinowa.

                        

 

 

Wtorek

 

19.06.2018

 

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi. Chleb mieszany  i „trzy ziarna” z masłem, Szynka dziadka dla wnuka, serek  kiri śmietankowy.

Herbata żurawinowa.

                                1,7,11

 

Zupa rosół na wywarze drobiowym z makaronem.

Kotlet schabowy w panierce, młode ziemniaki, surówka mizeria.

Sok malinowy.   

                                   

                                   1,3,7,9

 

 

Batonik zbożowy bez dod. cukru

z owocami.

Sok w kartoniku.                          

 

                      

                     1,7

 

Środa

 

20.06.2018

 

Chleb mieszany i graham z masłem, parówki słoneczne sos pomidorowy.

Kawa inka, herbata malinowa.

                              

                                1,7,11

 

Zupa krem pieczarkowa z zacierką.

Bitka z kurczaka w sosie własnym, młode ziemniaki, surówka z fasolki szparagowej

Sok pomarańczowy jednodniowy.               1,3,7,9

 

 

Truskawki,

chipsy jabłkowe.

Woda z cytryną.

                      

 

                           1

 

Czwartek

 

21.06.2018

 

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi. Chleb mieszany i jogurtowy z masłem, szynka dobrodzieja, pomidor malinowy.

Herbata z owoców leśnych.  

                                1,7,11

 

Zupa kapuśniak z młodej kapusty, warzywami

i ziemniakami.

Gulasz wieprzowy w sosie własnym, kasza pęczak, surówka  ogórki małosolne.

Sok jabłkowy jednodniowy.                  1,7,9

 

 

 

Herbatniki Petit Beury.

Sok w kartoniku.

                                                

                          

                           1

 

 

Piątek

 

22.06.2018

 

Chleb mieszany i żytnio-orkiszowy z masłem, jajka gotowane, twarożek ze śmietaną.

Kakao, herbata malinowa.

                                1,7,11

 

Zupa szpinakowa z groszkiem ptysiowym.

Panierowany filety z miruny,  młode ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej.

Sok malinowy.             1,4,7,9

 

 

Jogurt owocowy.

Herbata z czarnej porzeczki.

 

                        1,7                                  

Dyrekcja Gminnego Przedszkola „Wróżka” zastrzega sobie prawo zmiany jadłospisu

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten(pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produktypochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne(arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie,

orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

                      Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.